Εκδήλωση του Σχολείου μας για την εορτή

"ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ"

 

Στις 26 Ιανουαρίου 2003 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας αφιερωμένη στους “Τρεις Ιεράρχες και το Περιβάλλον”. Η πρωτοβουλία ανήκε στο σύλλογο αποφοίτων του Σχολείου μας “Αη Λουκάς” και έγινε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδας, το Ενιαίο Εκκλησιαστικό Λύκειο Λαμίας, την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φθιώτιδας & τον Δήμαρχο Λαμιέων, ο οποίος είχε την ευγενική διάθεση να μας παραχωρήσει το Δημοτικό Θέατρο της Πόλης μας.

Το πρωί της Κυριακής καθηγητές, μαθητές και απόφοιτοι εκκλησιάσθηκαν στο Μητροπολιτικό Ναό της πόλεώς μας, όπου τελέσθηκε πανηγυρική αρχιερατική θεία λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας.

Στις 11 το πρωί πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση - διάρκειας 2 ωρών – με μεγάλη επιτυχία.

Προλόγισε ο Σχολάρχης κ. Στυλιανός Μαστρογιάννης, απόφοιτος της Σχολής μας, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και αναφέρθηκε με συγκίνηση και αγάπη στη σημαντική προσφορά της Σχολής μας τόσο προς την τοπική Εκκλησία & Κοινωνία όσο και προς το Έθνος γενικότερα.

Εγκαρδίως χαιρέτησε την εκδήλωση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ.κ. Νικόλαος, ο οποίος απευθυνόμενος προς την τοπική κοινωνία και τους αρμόδιους παράγοντες είπε ότι “το Εκκλ/κό Λύκειο είναι από τα καλύτερα Λύκεια της περιοχής αλλά και καύχημα όλης της Ελλάδος”, για να καταλήξει λέγοντας: “τη Σχολή μας και τα μάτια μας”.

Ο εκπρόσωπος του Νομάρχη Φθιώτιδας, Αντινομάρχης κος Χρήστος Ράπτης αναφέρθηκε στο σπουδαίο ρόλο που διαδραμάτισε στο πέρασμα του χρόνου η Εκκλησιαστική Σχολή για την περιοχή μας και υποσχέθηκε την αμέριστη συμπαράστασή του.

Ακολούθησε χαιρετισμός από το Δήμαρχο Λαμιέων κο Γεώργιο Κοτρωνιά, ο οποίος μίλησε με νοσταλγία για την παλιά Εκκλησιαστική Σχολή της οδού Αινιάνων που βρισκόταν δίπλα στο πατρικό του σπίτι, επαναφέροντας στη μνήμη του όλες εκείνες τις νεανικές φωνές και εικόνες που έζησε κοντά της.

Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Φοιτησάντων κος Γεώργιος Προφαντόπουλος μίλησε με συγκίνηση για τις αναμνήσεις των αποφοίτων της Σχολής και μας επανέφερε στη μνήμη ονόματα μαθητών & καθηγητών που διετέλεσαν στη Σχολή.

Παρέστησαν στην εκδήλωση ο Δ/ντής Β/θμιας Εκπ/σης Φθ/δας κος Αθ.Μιχελής, εκπρόσωποι στρατιωτικών, αστυνομικών και πολιτικών αρχών, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος αποφοίτων –κληρικών και λαϊκών- και κόσμου.

Παρευρέθησαν, ακόμη, οι απόφοιτοι του Σχολείου και νυν καθηγητές της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κύριοι Δημήτριος Γόνης και Νικόλαος Ολυμπίου.

Κύριος ομιλητής ήταν ο κ. Βασίλειος Καραγεώργος, καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και απόφοιτος της Εκκλ/κής Σχολής, ο οποίος γλαφυρότατα ανέπτυξε το θέμα: : “Οι τρεις Ιεράρχες και το περιβάλλον”, εντυπωσιάζοντας τους ακροατές με τα άγνωστα, αλλά επίκαιρα στοιχεία από τις απόψεις και θέσεις των τριών μεγάλων Ιεραρχών για τη φύση και το περιβάλλον.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν δύο χορωδίες. Η πρώτη, αποτελούμενη από αποφοίτους, με χοράρχη τον κο Σταύρο Ευθυμίου, καθηγητή μουσικής και απόφοιτο της Σχολής, παρουσίασε τραγούδια εμπνευσμένα από τη φύση. Η δεύτερη, αποτελούμενη από μαθητές και αποφοίτους, με χοράρχη τον κο Δημήτριο Μαντέ, καθηγητή μουσικής και απόφοιτο της Σχολής, εκτέλεσε βυζαντινούς ύμνους σχετικούς με τους τρεις Ιεράρχες.

Την παράσταση έκλεψε ο απόφοιτος της Σχολής, λογοτέχνης και γλωσσολόγος κος Κώστας Μπιλίρης, ο οποίος συνεπήρε τους ακροατές με την αναφορά του στην επίδραση της φύσης και του περιβάλλοντος στην ελληνική γλώσσα.

Η συγκίνηση στην εκδήλωση αυτή ήταν καταφανής, οι εντυπώσεις άριστες και ο απόηχος δυνατός. Ο τοπικός τύπος και τα τηλεοπτικά κανάλια ασχολήθηκαν αρκετά με το γεγονός.

Μετά την εκδήλωση, το μεσημέρι, μαθητές και απόφοιτοι έγιναν ομοτράπεζοι στο Σχολείο τους, το φιλόξενο Ενιαίο Εκκλησιαστικό Λύκειο Λαμίας.

 

  Επιστροφή