ΓΕΝΙΚΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ-ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΜΙΑΣ

Σινώπης 1, Νέα Μαγνησία - Τ.Κ. 351 00

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Εκπαιδευτική εκδρομή στο Άγιον Όρος

E-mail Εκτύπωση PDF

 

Πολυήμερη εκπαιδευτική & προσκυνηματική εκδρομή της Γ΄ Λυκείου στο Άγιον Όρος και τη Θεσσαλονίκη το Φεβρουάριο του 2012

Στα μέσα Φεβρουαρίου 2012 πραγματοποιήθηκε με κάθε επιτυχία καθώς και ασφάλεια η πολυήμερη εκπαιδευτική και προσκυνηματική εκδρομή μας στο Άγιον Όρος και τη Θεσσαλονίκη.

Το Σάββατο, 11/2, έφτασε η στιγμή για την οποία εργαστήκαμε και προετοιμαζόμασταν επί μήνες: βρεθήκαμε, επιτέλους, πάνω στο πλοίο της γραμμής από την Ουρανούπολη για το λιμανάκι του Αγίου Όρους, τη Δάφνη. Φτάσαμε το μεσημέρι και στη συνέχεια με μικρό λεωφορειάκι, από αυτά τα οποία χρησιμοποιούνται για τις μετακινήσεις εντός του Αγίου Όρους, επισκεφθήκαμε τις Ιερές Μονές Σίμωνος Πέτρας, Ξηροποτάμου, Ιβήρων, όπου είχαμε την ευκαιρία αφενός μεν να προσκυνήσουμε την εφέστιο εικόνα του μοναστηριού, αλλά και ολοκλήρου του Αγίου Όρους, την Παναγία Πορταΐτισσα, αφετέρου δε να ξεναγηθούμε στο υπό κατασκευή μουσείο λαϊκής τέχνης, καθώς και στα υπόγεια κελάρια της ιεράς μονής. Αργά το απόγευμα φτάσαμε στην Ι. Μονή Παντοκράτορος, όπου και διανυκτερεύσαμε. Παρακολουθήσαμε το πρόγραμμα των ιερών ακολουθιών του μοναστηριού και είχαμε την ευκαιρία να προσκυνήσουμε την εφέστιο εικόνα της ιεράς μονής, την Παναγία την Γερόντισσα, καθώς και ιερά λείψανα που φυλάσσονται στο σκευοφυλάκιο.

Την Κυριακή, 12/2, αναχωρήσαμε από την ιερά Μονή με προορισμό τη Σκήτη Προφήτη Ηλία (πρώην Ρωσική), όπου είχαμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε τόσο στο Καθολικό της ιεράς σκήτης, το δεύτερο μεγαλύτερο από τα καθολικά του Αγίου Όρους, όσο και στο υπό διαμόρφωση Μουσείο λαϊκής τέχνης, το οποίο βρίσκεται στον υπόγειο χώρο του μοναστηριού. Στη συνέχεια, μετά από μια μικρή στάση στις Καρυές, την Πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, το προσκύνημα στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου και την ξενάγησή μας στο Κελί του Διονυσίου του εκ Φουρνά, όπου μας περιποιήθηκε ο παλαιός απόφοιτος του Σχολείου μας π. Αναστάσιος, αναχωρήσαμε για την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, όπου είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ολόκληρο το πρόγραμμα των ιερών ακολουθιών και να επισκεφθούμε το ανακαινισμένο σκευοφυλάκιο της Ιεράς Μονής, στο οποίο φυλάσσονται πολύτιμα ιερά σκεύη, ιστορικές ιερές εικόνες και σημαντικά αυτοκρατορικά και πατριαρχικά έγγραφα που αφορούν την ιερά μονή, αλλά και ολόκληρο το Άγιον Όρος.

Την Δευτέρα, 13/2, το πρωί, μετά την Θεία Λειτουργία, αναχωρήσαμε για τις Καρυές, όπου επισκεφθήκαμε αρχικά τη Σκήτη του Αγίου Ανδρέα (Σεράι), την Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία και στη συνέχεια την έδρα της Ιεράς Κοινότητας, όπου μας δέχθηκε και μας μίλησε στην επίσημη αίθουσα ο Πρωτεπιστάτης της Ιεράς Κοινότητας. Επιπλέον, επισκεφθήκαμε την αίθουσα συνεδριάσεων των Ηγουμένων και Αντιπροσώπων των είκοσι ανεξάρτητων και κυρίαρχων ιερών μονών του Αγίου Όρους. Το απόγευμα, αναχωρήσαμε για το αγίασμα του Αγίου Αθανασίου, όπου είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά τον τόπο, όπου στον Άγιο Αθανάσιο, ιδρυτή του κοινοβιακού μοναχισμού στο Άγιον Όρος, αλλά και της Μεγίστης Λαύρας (963), εμφανίστηκε η Παναγία και τον ενθάρρυνε να συνεχίσει τις εργασίες ανοικοδόμησης του μοναστηριού του, βεβαιώνοντας την ευαρέσκειά της για το επιτελούμενο έργο, καθώς και την μέριμνά της με θαυματουργικό τρόπο: κατόπιν προτροπής της ο άγιος χτύπησε με το ραβδί του το βράχο και αμέσως εξήλθε αγίασμα, το οποίο ρέει αδιάκοπα μέχρι σήμερα! Στη συνέχεια, αφού προσκυνήσαμε στο εκκλησάκι που κτίσθηκε σε ανάμνηση του θαύματος και πήραμε αγίασμα, αναχωρήσαμε για την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, την πρώτη στη σειρά ιεραρχίας μεταξύ των αγιορείτικων ιερών μονών, όπου και διανυκτερεύσαμε. Παρακολουθήσαμε το πρόγραμμα των ιερών ακολουθιών του μοναστηριού και είχαμε την ευκαιρία να μας ξεναγήσει ο ηγούμενος της ιεράς μονής στην επίσημη αίθουσα συσκέψεων του ηγουμενοσυμβουλίου, όπου και μας έδειξε τα εκτιθέμενα έργα μικροτεχνίας και ζωγραφικής.

Την Τρίτη, 14/2, επισκεφθήκαμε νωρίς το πρωί την Ιερά Μονή Φιλοθέου και αφού προσκυνήσαμε, αναχωρήσαμε για τη Δάφνη, το λιμανάκι του Αγίου Όρους. Από εκεί πήραμε το καραβάκι της γραμμής και επισκεφθήκαμε την Ιερά Μονή Αγίου Παύλου, την περιοχή της Νέας Σκήτης και ειδικότερα το κελί του Αγίου Γεωργίου, όπου εγκαταβιώνει ακόμη ένας παλαιός απόφοιτος του Σχολείου μας, ο π. Νικόδημος. Το βράδυ διανυκτερεύσαμε στην Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου, όπου παρακολουθήσαμε το πρόγραμμα των ιερών ακολουθιών και προσκυνήσαμε τα λείψανα που φυλάσσονται στο μοναστήρι, καθώς και την εικόνα του Ακαθίστου Ύμνου.

Την Τετάρτη, 15/2, αναχωρήσαμε με το καραβάκι της γραμμής για τη Δάφνη, το λιμανάκι του Αγίου Όρους και στη συνέχεια για την Ουρανούπολη της Χαλκιδικής. Φτάσαμε αργά το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη. Το βράδυ είχαμε συνάντηση με τον Πρωτοσύγκελο π. Διονύσιο της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως σε εστιατόριο της πόλης, όπου, παρόντων των Διευθυντριών του Σχολείου μας και του Γ. Ε. Λυκείου & Γυμνασίου Νεαπόλεως, είχαμε την ευκαιρία, μεταξύ άλλων, να συζητήσουμε και για τα σχολεία μας, αφού και στην δική τους Ι. Μητρόπολη, λειτουργεί Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο και Γυμνάσιο.

Την Πέμπτη, 16/2, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε εκκλησιαστικούς, αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς χώρους ευρύτερου ενδιαφέροντος στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όπως τον Άγιο Δημήτριο, την Αγία Σοφία, την Παναγία Δεξιά, το Λευκό Πύργο, την περιοχή της Διεθνής Έκθεσης, την Πανεπιστημιούπολη και το Βυζαντινό Μουσείο της πόλης.

Την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 17/2, αναχωρήσαμε για τη Λαμία, γεμάτοι με πλούσιες και ευλογημένες εμπειρίες.

 

 


 

 


Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 15 Μάιος 2012 16:31  


Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο - Γυμνάσιο Λαμίας

No images