ΓΕΝΙΚΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ-ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΜΙΑΣ

Σινώπης 1, Νέα Μαγνησία - Τ.Κ. 351 00

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
ΓΕΝΙΚΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ-ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΜΙΑΣ Νέα - Ανακοινώσεις Ομιλία της Διευθύντριας για την άφιξη της 12ης Αιμοδοτικής Φλόγας

Ομιλία της Διευθύντριας για την άφιξη της 12ης Αιμοδοτικής Φλόγας

E-mail Εκτύπωση PDF

Η ομιλία της Διευθύντριας

του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου - Γυμνάσιου Λαμίας

κ. dr. Παναγιώτας Παπακώστα ? Π.Ε 02

Η Φωτιά αποτελούσε ιερό σύμβολο για τους ανθρώπους από τους προϊστορικούς ήδη χρόνους. Στην Αρχαία Ελλάδα ήταν το σύμβολο του θεού Ηφαίστου και αντιπροσώπευε τη δημιουργία του κόσμου, την ανανέωση, το Φως. Στους ανθρώπους την χάρισε ο εκπολιτιστής και ευεργέτης Προμηθέας, ο οποίος την είχε κλέψει από τον Όλυμπο για χάρη τους.

Η φετινή Αφή της Φλόγας είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμάς τους Έλληνες και αυτό επειδή, σε μια εποχή που η εθνική μας υπερηφάνεια έχει πληγωθεί, σε μια εποχή που η Ελλάδα ως χώρα και ο ελληνικός λαός τυγχάνουν αρνητικής προβολής, μπορεί η Αφή της Φλόγας να μας κάνει να αισθανθούμε ξανά υπερήφανοι και να θυμίσει στην παγκόσμια κοινότητα, αλλά και σε εμάς τους ίδιους, ότι η χώρα μας μπορεί να συνεχίσει να παράγει φως. Ταυτόχρονα όμως θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε βαθύτατα ότι ο εθελοντισμός αποτελεί ένα ριζοσπαστικό τρόπο συμμετοχής στα κοινά και συνάμα δημοκρατική αναγκαιότητα, εφόσον η ουσία της δημοκρατίας είναι η ενεργοποίηση του πολίτη ως καθημερινή στάση ζωής.

Ο σκοπός αυτής της Λαμπαδηδρομίας ως θεσμού ήταν εξ αρχής να συμπαρασύρει όσο περισσότερο κόσμο βρει στο διάβα της και να στρέψει το ενδιαφέρον μας στην Εθελοντική Αιμοδοσία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών και οι σύλλογοι της προσπαθούν καθημερινά να αποδείξουν ότι, ακόμη και σε μια περίοδο γενικευμένης κρίσης αξιών, το μήνυμα των δύο πανανθρώπινων ιδεών της εθελοντικής αιμοδοσίας και της δωρεάς οργάνων και ιστών σώματος ηχεί δυνατά σε όλη την Ελλάδα. Αυτός είναι και ο σκοπός της Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας Εθελοντών Αιμοδοτών.

Έτσι, για 12η συνεχή χρονιά η ?Φλόγα της Αγάπης? περιδιαβαίνει ολόκληρη τη χώρα, μεταλαμπαδεύοντας σε κάθε γωνιά το μήνυμα της Εθελοντικής Αιμοδοσίας, την αγάπη για το συνάνθρωπο και την αλληλεγγύη σε αυτούς που βρίσκονται σε ανάγκη.

Η Αιμοδοτική Φλόγα που ξεκίνησε στις 22 Αυγούστου 2014 και περνάει απ? όλες τις πόλεις και τα χωριά της πατρίδας μας κάνει σήμερα μια στάση στην πόλη μας για να συνεχίσει το ταξίδι της και να καταλήξει στις 3 Οκτωβρίου στη Πτολεμαΐδα Κοζάνης όπου θα πραγματοποιηθεί η 27η Αμφικτιονία Εθελοντών Αιμοδοτών.

Οι Σύλλογοι εθελοντών αιμοδοτών σε όλη την Ελλάδα ενεργοποιήθηκαν για την πραγματοποίηση αυτής της τόσο σημαντικής δράσης που θα μεταλαμπαδεύει το μήνυμά της σε ακόμα περισσότερο κόσμο με στόχο την προσέλκυση και άλλων εθελοντών Αιμοδοτών.

Όλη η Ελλάδα αυτόν τον καιρό μετατρέπεται σε ένα στίβο όπου οι λαμπαδηδρόμοι δίνουν έναν αγώνα δρόμου για να πείσουν τους συνανθρώπους μας για την ανάγκη να γίνουν και αυτοί εθελοντές αιμοδότες.

Και τα σημάδια είναι ελπιδοφόρα! Η συμμετοχή του κόσμου από την πρώτη ημέρα της Λαμπαδηδρομίας, μέχρι και σήμερα, ήταν σημαντική και σημαδιακή. Ο κόσμος αγάπησε και αγκάλιασε το θεσμό, φώναξε δυνατά την πίστη του στο μήνυμα που φέρει και ο απόηχος αυτής της πρωτοβουλίας θα διαρκέσει για πολύ ακόμα!

Σε αυτό το κάλεσμα θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να ανταποκριθούμε όλοι μας, τόσο οι τοπικοί σύλλογοι και φορείς, όσο και η εκπαιδευτική κοινότητα της Νέας Μαγνησίας. Έτσι συγκεντρωθήκαμε σήμερα, σύσσωμοι όλοι εδώ:

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ? ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΜΙΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ & ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝ/ΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ

5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 5ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟY ΣΧΟΛΕΙΟY ΛΑΜΙΑΣ

Α.Σ ΜΑΓΝΗΣΙΑΚΟΣ

Α.Σ ΙΩΝΙΚΟΣ

Η παρουσία όλων σας σήμερα σε αυτόν τον χώρο αποτελεί τον αδιάψευστο μάρτυρα ότι η εθελοντική δράση και γενικότερα η ανθρωπιά χαρακτηρίζουν τον σύγχρονο νεοέλληνα.

Η εθελοντική αιμοδοσία δεν είναι απλά φιλανθρωπία, είναι βασικός πυλώνας του Δημοσίου Συστήματος Υγείας και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κρίκους του κοινωνικού εθελοντισμού. Ανανεώνει τη πίστη στον άνθρωπο και την ικανότητά του να δημιουργήσει έναν καλύτερο κόσμο. Κάθε μέρα εκατοντάδες συνάνθρωποι μας χρειάζονται αίμα. Η ανάγκη τους αυτή μπορεί να ικανοποιηθεί μόνο με την εθελοντική αιμοδοσία και τη συνεισφορά όλων. Κάθε ένας ξεχωριστά κι όλοι μαζί μπορούμε να δώσουμε ζωή και ελπίδα σε όσους το έχουν ανάγκη και μαζί ένα μάθημα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να επιμείνουμε προς την κατεύθυνση της τακτικής εθελοντικής αιμοδοσίας. Καταρχάς, έχει επιστημονικά αποδειχθεί ότι το αίμα από τους ανθρώπους που το προσφέρουν εθελοντικά, τακτικά και συνειδητοποιημένα, είναι πιο ασφαλές.

Κάθε άνθρωπος μεταξύ 18 και 65 μπορεί να γίνει εθελοντής αιμοδότης. Ένας φυσιολογικός ενήλικας μπορεί να δώσει χωρίς πρόβλημα μια μονάδα αίματος κάθε 3-4 μήνες. Η αιμοδοσία όχι μόνο δεν επιβαρύνει τον οργανισμό, αλλά κινητοποιεί το μυελό των οστών να παράγει νέα κύτταρα, ανανεώνοντας τον αριθμό των κυτταρικών στοιχείων του αίματος.

Το αίμα που συλλέγεται δεν είναι απλά χρήσιμο, είναι εξαιρετικά πολύτιμο. Και αυτό, γιατί περιέχει παράγωγα όπως το πλάσμα, τα αιμοπετάλια και τα λευκά αιμοσφαίρια, που έχουν ζωτική σημασία για την εξέλιξη της υγείας κάποιων ασθενών. Τα παράγωγα αυτά λαμβάνονται από το αίμα με ειδική επεξεργασία ενώ ορισμένα διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα αποτελώντας μια παρακαταθήκη ζωής και ελπίδας.

Σε τελευταία ανάλυση, για τον ίδιο τον αιμοδότη είναι πιο όμορφο να προσφέρει σε ήρεμες συνθήκες. Είναι πιο σημαντικό να δίνει για τον άγνωστο πάσχοντα. Αυτός ο ?άγνωστος? μπορεί να είναι κάποιος που ζει δίπλα του, στη γειτονιά του, στη δουλειά του και ποτέ δεν έμαθε πως αναζητούσε αίμα.

Εύχομαι λοιπόν από καρδιάς να γίνει παράδοση η ενεργοποίηση αυτή. Δεν πρέπει να λησμονήσουμε ότι ο εθελοντισμός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στη δύσκολη εποχή που ζούμε και κινητήρια δύναμή του μόνο η αγάπη.

Η αγάπη, ενεργητική δύναμη μέσα στη καρδιά του ανθρώπου, γκρεμίζει τα τείχη που χωρίζουν τον άνθρωπο από τον συνάνθρωπο και αναδύεται ως στοιχείο ανιδιοτελούς προσφοράς η οποία καταξιώνει την ανθρώπινη ύπαρξη. Η εθελοντική αιμοδοσία είναι μια πράξη αγάπης η οποία δίνεται δωρεάν αλλά η αξία της, όμως, είναι ανεκτίμητη.

Αυτή η φλόγα λοιπόν ευελπιστώ όσο σιγοκαίει να γίνεται αγάπη!

link : http://youtu.be/A1X17kgn7cI

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 30 Σεπτέμβριος 2014 08:41  


Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο - Γυμνάσιο Λαμίας

No images